שכנים נפגשים ומתחברים בחצר הבניין או ברחוב – 15.6.2021
ב15.6.2021 נחגוג שוב את חג השכנים, ביחד! לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן
לפני כמה שנים, כמה שכנים בפרוור בפריז הציבו ברחוב שולחנות וכיסאות, נפגשו, השמיעו מוזיקה ועשו להם מסורת שהתפשטה ברחבי אירופה לאורך שנים והפכה לחג.
בשנים 2018-2019 ארגון בינ”ה ביקש להעלות את החג לארץ ולהפוך אותו להזדמנות למפגש. המטרה היא להציע לאנשים להיפגש עם השכנים שלהם, דבר שאינו מובן מאליו בימינו, ולא קורה כמעט בהקשרים חיוביים, וכך ליצור חיבורים, לטפח את הבניין ולהעצים את תחושת השייכות של אנשים לסביבת המגורים שלהם.
היוזמה בארץ התחילה בעשר שכונות שכבר התקיימה בהן פעילות שכונתית בעבר, בליווי הרשויות וארגונים נוספים, ומתוכן הוכשרו פעילים שיעזרו לבנות את האירוע. במקביל, הפרויקט התפרסם בפייסבוק והציע לכל מי שרוצה לקיים חג שכנים לעשות זאת ולקבל ערכת דגלונים ופוסטרים לפרסום. קרוב ל-240 בניינים נרשמו!
בכל בניין נמצאו המתנדבים שהסכימו להוביל את המפגש: לעבור דלת-דלת, להזמין את הדיירים, לבדוק איזה כישרון יש לכל שכן או שכנה ואיך יוכלו לתרום למפגש. חלק יודעים לנגן, חלק לבשל, חלק להעביר פעילות וחלק רק להגיע ולהשתתף.
תהליך הבדיקה וההזמנה הוא החלק הכי חשוב במפגש, כי עצם ההסתובבות והשיח עם הדיירים מתחילים לייצר תשתית לתקשורת ולשיתוף פעולה.
כל דייר מביא למפגש משהו לאכול, מוציאים מחצלות או שולחנות וכיסאות, והמפגש יוצר את הדינמיקה של האירוע. במקומות מסוימים התקיימו גם פעילות ממוקדות כמו שתילת צמחים או עיצוב שלט לבניין ופעילויות לילדים.
בשנת 2021 ארגון חג השכנים ומיסודו כחג ישראלי חדש עבר לידי ארגון ארץעיר מתוך אותה אמונה פשוטה וערכים דומים כי קהילתיות מקומית נמדדת בפשטות שלה וביכולת שלה להשתמש בכח אנושי מחבר. מוזמנים להצטרף למהלך תמיד.
טיפ של אלופים:
“הדבר שהכי הייתי ממליצה לעשות זה לזהות 3-2 פעילים שלוקחים על עצמם את ההובלה, להלהיב אותם לדבר. העבודה העיקרית שלהם היא לזהות את הנפשות הפועלות בשכונות ואת היכולות שלהם: עבודה עם ילדים, נגינה וכו’. אותם מובילים יהיו בזמן המפגש גם על תקן מארחים – אלו שאומרים שלום לכולם, מחברים אותם לאנשים שכבר נמצאים ונותנים לאנשים תחושה שרואים אותם וששמחים שהם באו.
בנוסף, חשוב להגדיר יעדים מאוד ברורים – להחליט כמה היינו רוצים שיגיעו לאירוע, ולהתחשב במציאות – כמה באמת ריאלי שיגיעו. לדעת שאתם מכוונים למקום הנכון, ולשים לב שלאו דווקא הכמות היא זו שתגדיר הצלחה אלא איכות הקשרים, ההיכרויות ומה שקורה במפגש עצמו.
בכל מקרה, חשוב שתהיה תחושת הצלחה בסוף.” (אילה ויצנר)
אתר: https://join.bina.org.il/shchenim/
סיפרה לנו על זה:
אילה ויצנר