היער הנדיב

יער מאכל קהילתי

“היער הנדיב”, יער המאכל בבנימינה, התחיל את דרכו בקול קורא של השותפות לקיימות אזורית שהציע תמיכה במיזמים קהילתיים בני-קיימא.

הבסיס לרעיון להשתמש ביער שנמצא בתוך אזור המגורים וכך להשיג גם ערך לקהילה וגם ערך לסביבה: כולם מרוויחים. ביער הנדיב מגדלים פירות ושותלים עצים וצמחים, מטפחים מרחב מחיה לבעלי חיים ובעיקר מייצרים מקום למפגשים קהילתיים.

מתנדבים מהקהילה מתחזקים את היער במגוון פעילויות שמירה על הטבע: גיזום, השקיה, שתילה, פיזור רסק עץ ועוד. מתקיימים בו קורסים מגוונים שמלמדים ילדים ובני נוער על טבע, חקלאות וקיימות, והכול בדרך חווייתית ופרקטית.

טיפ של אלופים:

“הדברים הכי חשובים: 

  • לוודא טוב טוב שהמועצה או העירייה בעד המיזם. היא לא צריכה להיות תומכת נלהבת אבל חשוב שתבין מה זה אומר יער מאכל, ותיתן את אישורה להקים את זה וגם לתמוך במה שאפשר (השקיה, עלויות נלוות וכו’). 
  • לבחור את השטח בצורה טובה. לבדוק אם הוא בנוי לילדים ולנסות למצוא שטח עם כמה שפחות מכשולים, למשל – אם כבר יש הרבה עצים בשטח שהם לא עצי מאכל זה יהיה מאוד קשה להחליף אותם ואולי כדאי לוותר.
  • לרתום תושבים להקמה ולתחזוק של היער כבר מההתחלה – אפילו עוד לפני שהלכתם לעשות קורס של יערות מאכל. נסו ללמוד כמה שיותר את הנושא לפני הקורס ולהעביר את החומר לתושבים מקומיים. ברגע שהם יהיו נלהבים לגבי זה ויהיו לכם לשותפים לדרך – לכו ללמוד את זה כמו שצריך.
  • אחרון אבל מאוד חשוב: אם התקציב שלכם נמוך, הקימו כמה שיותר מוקדם משתלה פרטית של עצי פרי. לוקח הרבה זמן עד שעצים גדלים ומניבים פרי. אם תצטרכו לקנות אותם, זה יעלה לכם הרבה כסף וינגוס בתקציב.” (יניר דוד זאדה)

עמוד פייסבוק: https://www.facebook.com/binyaminafruitforest/

קרדיט צילום: יעל טמיר-ליבנה

סיפר לנו על זה:

יניר דוד זאדה

yanir.dz@gmail.com

פרויקטים דומים:
גן הדר קורס להקמת יערות מאכל בחריש

השארת תגובה